Jawatan Kosong Kerajaan Johor

Posted on

Terdapat pelbagai jenis jawatan di kerajaan Negeri Johor, seperti di banyak kerajaan negeri dan agensi kerajaan lainnya. Beberapa contoh jawatan yang biasanya terdapat di kerajaan Negeri Johor termasuk:

Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD): Melibatkan pentadbiran dan pengurusan kerajaan serta pelaksanaan dasar-dasar kerajaan.

Pegawai Kesihatan: Terlibat dalam urusan kesihatan awam, hospital, dan program-program kesihatan.

Pegawai Polis: Bertanggungjawab untuk menegakkan undang-undang dan keselamatan awam.

Pegawai Perkhidmatan Awam: Melaksanakan tugas-tugas pentadbiran di pelbagai jabatan kerajaan negeri.

Guru Sekolah: Bertugas sebagai pendidik di sekolah-sekolah awam negeri.

Pegawai Pentadbiran Sumber Manusia: Melibatkan pengurusan sumber daya manusia dalam kerajaan negeri.

Pegawai Perancang Bandar dan Desa: Terlibat dalam perancangan pembangunan bandar dan desa.

Pegawai Kewangan: Bertanggungjawab untuk pengurusan kewangan dan perakaunan negeri.

Pegawai Pembangunan Ekonomi: Terlibat dalam program-program pembangunan ekonomi negeri.

Pegawai Pemantauan Projek: Bertanggungjawab memantau pelaksanaan projek-projek kerajaan.

Pegawai Teknologi Maklumat: Melibatkan pengurusan sistem teknologi maklumat dan komunikasi di kerajaan negeri.

Pegawai Perancangan Korporat: Bertanggungjawab untuk perancangan strategik dan korporat dalam kerajaan negeri.

Pegawai Kebudayaan dan Warisan: Terlibat dalam pemeliharaan, promosi, dan perkembangan budaya dan warisan negeri.

Pegawai Pengurusan Alam Sekitar: Melaksanakan dasar-dasar dan program-program alam sekitar dan kelestarian.

Pegawai Pendidikan Awam: Terlibat dalam penyelenggaraan sistem pendidikan awam negeri.

Pegawai Kebajikan Sosial: Melibatkan penyelenggaraan program-program kebajikan sosial dan bantuan kemanusiaan.

Permohonan dibuka untuk rakyat Negeri Johor Darul Ta’zim dan Warganegara Malaysia untuk mengisi jawatan berikut secara Contract of Service:

Jawatan: Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)
Gred: N19
Kementerian / Jabatan: Pejabat Setiausaha Kerajaan Johor, Bahagian Pemantauan Projek dan Kesejahteraan Rakyat
Kumpulan Perkhidmatan: Pelaksana
Klasifikasi Perkhidmatan: Pentadbiran dan Sokongan
Jadual Gaji: GAJI MINIMA RM 1,352.00, GAJI MAKSIMA RM 4,003.00, KGT RM 100.00
Taraf Jawatan: Contract of Service
Kekosongan: 1 Kekosongan
Syarat Lantikan:
Calon untuk lantikan harus memenuhi syarat-syarat berikut:

 • Warganegara Malaysia
 • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan
 • Pilihan 1: Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan (Gaji permulaan adalah pada Gred N19: RM 1,352.00)
 • Pilihan 2: Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya (Gaji permulaan adalah pada Gred N19: RM 1,408.40)
 • Pilihan 3: Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya (Gaji permulaan adalah pada Gred N19: RM 1,464.80)
 • Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Deskripsi Tugas:
Bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas perkeranian dan operasi di peringkat Kumpulan Pelaksana yang merangkumi aspek perkeranian dan operasi, termasuk tetapi tidak terhad kepada tugas-tugas pentadbiran am, pengurusan personel, perkhidmatan kaunter dan pemprosesan, pengumpulan data dan maklumat, serta pengendalian peralatan perhubungan/komunikasi.

Penaklukan di bawah Syarat-syarat Skim Perkhidmatan:

Calon-calon yang memasuki skim perkhidmatan jawatan ini adalah tertakluk kepada syarat-syarat yang terkandung dalam skim perkhidmatan jawatan berkenaan yang sedang berkuatkuasa serta pindaan-pindaan yang dibuat ke atasnya dari semasa ke semasa.

Cara Permohonan dan Syarat-syarat:

Permohonan jawatan kosong kerajaan johor hendaklah menggunakan borang permohonan jawatan yang dikeluarkan oleh jabatan ini dan dihantar menggunakan sampul surat bersaiz A4 atau A3 yang beralamat sendiri atau bersetem (sekiranya pos) dengan menyatakan jawatan yang dipohon di kiri sebelah atas sampul surat berkenaan.
Borang permohonan yang telah lengkap diisi dengan jelas dan terang dengan HURUF BESAR hendaklah disertakan bersama salinan dokumen-dokumen yang telah diakui sah, termasuk Sijil Kelahiran, Kad Pengenalan, Sijil Berhenti Sekolah, dan lain-lain Sijil/Akuan berkaitan.
Borang permohonan yang telah lengkap hendaklah dihantar ke:

SETIAUSAHA BAHAGIAN
BAHAGIAN PEMANTAUAN PROJEK DAN KESEJAHTERAAN RAKYAT
PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN JOHOR
ARAS 3, BANGUNAN DATO’ JAAFAR MUHAMMAD,
KOTA ISKANDAR, 79503 ISKANDAR PUTERI, JOHOR

Catatan:

Hanya calon-calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil temu duga.
Pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas tiga (3) bulan dari tarikh iklan ditutup adalah dikategorikan TIDAK BERJAYA.
Segala perbelanjaan kerana menghadiri temu duga adalah tanggungjawab pemohon sendiri.
Sekian maklumat berkaitan dengan jawatan yang ditawarkan. Silakan ikuti langkah-langkah permohonan yang telah dinyatakan di atas. Terima kasih.

Pakaian Interview Kerajaan

Pakaian yang sesuai untuk temu duga kerajaan harus memberikan kesan profesional, berfesyen, dan sopan. Di sini, saya akan menyenaraikan panduan mengenai apa yang sebaiknya dipakai untuk temu duga kerajaan:

 • Pakaian Formal: Pakailah pakaian formal seperti sut atau blazer bersama dengan kemeja atau blouse yang rapi. Warna-warna klasik seperti hitam, biru tua, kelabu, atau putih adalah pilihan yang selamat.
 • Baju Kemeja / Blouse: Pastikan baju kemeja atau blouse anda dalam keadaan bersih, terlipat rapi, dan bebas dari kedut. Untuk lelaki, pastikan kemeja anda dikancingkan dengan rapi.
 • Seluar/Skirt: Seluar formal atau skirt yang sesuai dengan sut/blazer adalah pilihan yang baik. Pastikan mereka sesuai dengan warna pakaian atasan anda.
 • Tali Pinggang: Jika anda memakai seluar, memakai tali pinggang yang sesuai adalah baik.
 • Sepatu: Sepatu formal seperti loafers atau heels yang sesuai adalah penting. Pastikan mereka dalam keadaan bersih dan terawat.
 • Aksesori: Hindari aksesori yang berlebihan. Sebatas gelang, jam tangan, dan cincin yang bersahaja adalah mencukupi.
 • Rambut dan Riasan: Pastikan rambut anda kemas dan dirapikan. Riasan wajah seharusnya tidak terlalu berlebihan, dan pastikan tona kulit dan warna lipstik sesuai.
 • Kuku: Pastikan kuku tangan anda dalam keadaan bersih dan pendek. Hindari cat kuku yang mencolok.
 • Beg: Bawa beg atau portfoliomu yang sesuai untuk membawa salinan resume, dokumen, dan catatan.
 • Keseluruhan Penampilan: Ingatlah bahawa penampilan luaran adalah cara pertama pihak temu duga melihat anda. Pastikan pakaian anda selesa dan sesuai dengan budaya organisasi yang anda temu duga.
 • Kebersihan: Pastikan pakaian dan kasut anda dalam keadaan bersih dan terawat. Semua butang, resleting, dan aksesori pakaian harus berfungsi dengan baik.

Selain pakaian, ingatlah untuk tiba pada masa, bersikap sopan, dan berikan jawapan yang teratur dan jelas semasa temu duga. Mempelajari lebih lanjut tentang syaratsyarat temu duga dan organisasi yang anda temu duga juga penting bagi kesediaan anda.

Kepelbagaian jawatan dalam kerajaan boleh mempengaruhi pakaian temu duga. Beberapa agensi kerajaan mungkin mempunyai norma khas untuk pakaian temu duga mereka. Jadi, sentiasa ada baiknya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang pakaian yang sesuai daripada organisasi atau jabatan yang anda temu duga.